Pelerinaj la m-rea Glenstal Abbey


Posted by pr. Viorel Hurjui Sat, June 27, 2009 00:00:51

Manastirea Glenstal este una dintre cele mai frumoase manastiri din Irlanda. Manastire de calugari Benedictini, a luat fiinta in 1927, intr-un loc superb,pe un teritoriu intins, de 500 de acri de pamant in Murroe, Co.Limerick. Aici rugãciunea si slujbele liturgice se imbina armonios cu o scoala de baieti , o fermã si o pensiune, toate administrate de calugari .

Ceea ce nu multi oameni stiu este ca , ascunsa in aceast locas sfant se gaseste o comoara de nepretuit, o colectie de icoane ruse si grecesti foarte vechi. Aduse din vechea Rusie si ferite din fata bolsevismului ateu, icoanele donate calugarilor de catre familia Grattan-Esmode in ani 1950 fac ca acest loc sa capete o frumusete si o importanta aparte.

“Fie ca toti cei care sosesc aici sa fie primiti ca Iisus Hristos”( "Let all guests who arrive be received like Christ,") este regula sub care calugarii ii primesc pe vizitatori! Astfel si noi, duminica trecuta am
fost intampinati si primiti de catre calugari . Tinerii Nepsis din Cork si Dublin au organizat un pelerinaj la acesta manastire. Lor li s-au alaturat o multime de credinciosi din Cork, Dublin si Limerik. Aici un
calugar ne-a primit si si ne-a prezentat istoria acestor icoane.

Alaturi de Parintele Viorel Hurjui,care ne-a fost alaturi in tot acest pelerinaj am cantat Paraclisul Maicii Domnului in aceasta minunata capela cu icoane, care aduce cu chilia unui sihastru retras departe de cele omenesti. Ne-am rugat la ele cu gandul ca doar Dumnezeu stie multimea lacrimilor care au curs si a rugilor care s-au inaltat in fata acestor icoane vechi de cateva secole. Pacea si linistea ne-au insotit in tot acest timp, iar orele petercute acolo ne-au umplut inima de o Bucurie Sfanta!

Aflate in acea capela semi-obscura, situate chiar sub biserica mare a manastirii, ca o temelie de trainica in fata intemperiilor acestei lumi, sfintele icoane parca isi asteapta in tacere cinstitorii. Cinstitorii si inchinatorii plecati si ei departe de pamantul de acasa. Drumul este frumos, locurile sunt primitoare si binecuvantate. Asa ca daca va aflati prin apropiere s-ar cuveni sa treceti si pe acolo pentru a spune o rugaciune in fata lor si a aduce lauda lui Dumnezeu. Merita chiar efortul de a merge acolo doar pentru aceasta. Desi, ma intreb oare, o fi vreun efort prea mare cand vine vorba de suflet si de mantuirea lui? Greu de spus ca da.

Niciun comentariu: